Geestelijke verzorging

Na mijn afstuderen als bachelor Theologie op de preventie van suïcides bij jongeren tussen 12 en 20 jaar ben ik vooral gericht geweest op het begeleiden en ondersteunen van jongeren. Die doelgroep ligt mij het meest.

De kunst van het leven is daarin mijn richtsnoer gebleken. Inmiddels heb ik met veel jonge mensen mee mogen lopen die het leven niet meer konden omarmen om heel uiteenlopende redenen en dat heeft mij opnieuw duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om in al je worstelingen, gezien en gehoord te worden.

Rituelen zijn manieren om vorm aan inhoud te geven aan belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven.

Of dat nu is in het omgaan met verlies van functies bij ernstig zieke jongeren en volwassenen is of in het omgaan met het verliezen van mensen die je dierbaar zijn, het gaat allemaal om levenskunst.

Bij het meelopen met mensen zijn rituelen onontbeerlijk. Of dat nu een kaarsje is wat je opsteekt, een gebed of mooi gedicht, het zijn allemaal uitingsvormen om woorden te geven aan wat pijn doet. Bij de verhalen in het blog vind je meer voorbeelden van rituelen, zoals het verhaal van Eduardo.

‘Een ritueel, wat is dat?’, vroeg de Kleine Prins.
‘Dat is iets dat veel te vaak vergeten wordt’, zei de Vos.
‘Het is dat wat de ene dag anders maakt dan de andere dag. Het ene uur heel verschillend van de andere uren’.

Uit: Antoine de Saint Exupéry, De Kleine Prins

Afscheidsviering: het leven vieren

In overleg met u en uw (klein)kinderen kan ik een afscheidsviering vormgeven en leiden. Met kinderen kan dit op een creatieve manier, zo nemen zij op speelse wijze deel aan het afscheid nemen. Uw wensen en gewoontes zijn hierbij leidend; dit is geschikt voor mensen met zowel een religieuze als niet-religieuze achtergrond.

Naast afscheid vieringen en vieringen op het leven, is mij geregeld gevraagd een wake of een afscheidszegening te geven. Deze vinden plaats tijdens het sterven. Ook hier kunt u mij voor benaderen.

Het tarief voor deze begeleiding is € 500,00 (incl. btw, excl. reiskosten), de factuur hiervoor wordt gestuurd aan de uitvaartondernemer.